Mød Zara, der er detektiv i detailhandlen
Helt almindelig – men alligevel ikke
Zara er 22 år, har langt mørkt hår, flot makeup og står i sorte bukser og nystrøget blå skjorte. Hun ligner en helt almindelig dansk pige. Og det er hun også – når hun har fri. Men når hun er på arbejde, er hun noget helt specielt.
Hun er nemlig butiksdetektiv.
Det er meningen, at vi ser hende, som enhver anden kunde. Så er hun en naturlig del af butiksbilledet, og vi lægger slet ikke mærke til, at hun faktisk observerer alle, der handler i butikken.
Til trods for hendes unge alder, så har Zara allerede flere års erfaring med jobbet. Og hun er god til det. Af hensyn til sit arbejde kan hun ikke fortælle præcist, hvor ofte hun fanger en butikstyv. Men det er ret ofte.
Sådan blev Zara butiksdetektiv
Som gymnasieelev havde Zara, ligesom mange andre unge, job som kassemedarbejder i Netto. Og allerede dengang var hun af dem, der kunne spotte butikstyvene. Hun lagde også mærke til, hvornår der var butiksdetektiver på besøg, og hvordan de arbejdede. Så for hende, var det helt oplagt, at det var noget hun skulle forfølge.
Lige efter gymnasiet undersøgte hun, hvordan hun selv kunne blive butiksdetektiv. Hun fandt ud af, at UCplus tilbyder den grundlæggende vagtuddannelsen, som er adgangsbilletten videre til jobs i vagt- og sikkerhedsbranchen, og hun skyndte sig at melde sig til.
Vagtuddannelsen giver vigtig viden om konflikthåndtering
“Jeg synes, at uddannelsen var rigtig interessant, og jeg fik vigtig viden om konflikthåndtering. Når jeg er på arbejde, ser det ud som, at jeg handler ligesom alle andre. Jeg går rundt med en indkøbskurv, som jeg putter varer ned i. Men jeg er også super fokuseret. Jeg skal jo være et skridt foran, og når jeg stopper en person, håndterer jeg situationen professionelt og diskret.”
Helt konkret betyder det, at Zara har helt styr på, hvilke varer der er taget. Hun følger med, og når personen er kommet forbi butikkens sidste betalingskasse, handler hun lynhurtigt; viser sit vagtskilt og siger, at vedkommende har varer, som ikke er blevet betalt. Med hendes viden om konflikthåndtering, sørger hun for at det hele foregår roligt og kontrolleret, og inden andre kunder har lagt mærke til noget, følger hun butikstyven med til et af butikkens baglokaler, hvor personen kan aflevere de stjålne varer og Zara udfylder rapport til politiet.
Læs mere om: Uddannelse til sikkerhedsvagt.
Varieret job med masser af udviklingsmuligheder
Zara er ofte på arbejde i de samme butikker, men der er ikke to dage, der er ens. Og den varierede hverdag er noget af det, som hun virkelig kan lide ved jobbet.
“Det er et job, hvor man skal have mod til at stoppe en person. Det kan være lidt grænseoverskridende. Men det betyder også, at man får et job, hvor man hele tiden er i kontakt med andre, og det er perfekt til selvudvikling.”
Er du god til jobbet, ligesom Zara, kan der være en række andre udviklingsmuligheder. Efter to et halvt år blev Zara supervisor, og nu er hun med til at lære andre butiksdetektiver op. Hun er rigtig glad for at hun valgte at blive vagt, og hun synes, at hun har fået det perfekte job. Hendes råd til andre, som også har overvejet at blive butiksdetektiv er:
“Man skal bare prøve det af. Det vigtigste er, at man er interesseret.”
Kunne du tænke dig at blive vagt?
Det tager kun 30 dage at tage den grundlæggende vagtuddannelse, og så er du klar til at søge job som vagt. Du kan vælge mellem mange forskellige vagtjob; butiksdetektiv, sikkerhedsmedarbejder, runderende vagt, alarmpatrulje, værditransportør eller servicevagt.
På UCplus kan du både tage uddannelsen på hverdage eller som en kombination af online- og aftenundervisning, og du kan kom i gang på vores hold i Odense, Højbjerg, Esbjerg og Skovlunde.
Læs mere om vagtuddannelsen og tilmeld dig her